Histoire de Rome

Piet Cornets de Groot (1903-1971) rond de tijd van de bandopname.

Via deze pagina kan men een opname van 1 uur en 23:30 minuten beluisteren waarop Rudy Cornets de Groot samen met zijn vader Piet enkele gedeelten uit het boek Histoire de Rome (1939) van de Franse archeoloog en historicus André Piganiol leest.
Waarom Cornets de Groot dit boek op studieuze manier wilde lezen is onbekend; zijn geschiedenisstudie had hij al in 1959 na twee jaar afgebroken, terwijl deze opname in de tweede helft van de jaren zestig gedateerd moet worden; bestudering van het boek zou dan deel hebben uitgemaakt van het curriculum van de Haagse School voor Taal en Letterkunde, waar hij in 1967 zijn MO-A-diploma behaalde, ‘met een 9 voor literatuur, en, wat meer zegt, met een 7 voor didactiek’.

Dit laatste verleent aan deze opname, gemaakt met een Revox-bandrecorder, een speciaal belang. Waar men Cornets de Groot overal in zijn werk als didacticus, leraar en pedagoog ontmoet – en alle varianten daarvan, van gangster tot goeroe – daar zit hij in deze opnamen zelf als pupil naast zijn vader, die hem vaardig door de Franse tekst heen leidt.

Piet Cornets de Groot (1903-1971), in Indië controleur der 1e klasse voor de PTT en filatelist, in Nederland medewerker van de Bescherming Bevolking (BB), was internationaal georiënteerd: hij beheerste elf talen, waaronder het Hongaars, en werkte nog in zijn laatste dagen aan een Italiaanse grammatica. Van zijn hand werd door inspanningen van zijn schoonzoon Heere Heeresma één vertaling gepubliceerd, Het Zimmermann Telegram (Uitgeverij Gottmer, Haarlem, 1977) van Barbara Tuchman, een roman over het complot dat Amerika bij de Eerste Wereldoorlog betrok.

De opname vond plaats in de woning van Rudy Cornets de Groot en zijn eerste vrouw Willy van den Berge aan de Denneweg in Den Haag. Op de achtergrond zijn verder te horen een vriendin, de hond Laika en – enkele minuten voor het einde – zoon en kleinzoon Rutger die ook wat te vertellen heeft.


Omslag van 'Histoire de Rome' met handtekening van Cornets de Groot. Klik om te vergroten.

De opname – via de knop hieronder – begint op p. 64, schakelt na 8 minuten over op p. 27 v.v. en wordt na 40:30 minuten vervolgd vanaf p. 45. Door op de afbeeldingen te klikken verschijnen de opeenvolgende teksten in een apart venster waar ze verder kunnen worden vergroot.

Vanaf de zwarte stip op p. 64 van 0:00 tot 8:00. Klik om te vergroten.
Vanaf de zwarte stip op p. 27 van 8:00 tot 40:30. Klik om te vergroten.
Vervolg op p. 28-29 tot 40:30. Klik om te vergroten.
Vanaf de zwarte stip op p. 45 van 40:30 tot eind. Klik om te vergroten.
Vervolg op p. 46-47. Klik om te vergroten.
Vervolg op p. 48-49 tot einde. Klik om te vergroten.

1 gedachte over “Histoire de Rome”

Plaats een reactie