Start » 13e jaargang (‘81-‘82) » Memoriaal

Memoriaal

 

Bron: Informatief Bulletin (‘Gele vellen’), Lodewijk Makeblijde College, Rijswijk (Z-H), 13e jrg., nr. 1, september 1981.

Omslagtekening door Cornets de Groot
 
Het in elkaar draaien van een h4-werkweek vergt veel tijd, veel nadenken. Je kunt natuurlijk niet over éen nacht ijs gaan met een honderdtal leerlingen en een handvol begeleiders. Het uitstippelen van de route, het maken van een programma, met sport, met excursies en de reflectie daarop, met een prikkeling van de fantasie, en van de wil die ook tot uitdrukking te brengen in beeldend, literair en dramatisch opzicht, de interne organisatie van het koken, eten, slapen, surveilleren, doen een beroep op verbeeldingskracht, begrip voor onverwachte dingen, saamhorigheid, voorzienigheid, tolerantie en uithoudingsvermogen bij de leiding. Tieners kun je nu eenmaal gemakkelijk in situaties brengen, waarbij het improvisatietalent tot het uiterste op de proef wordt gesteld. Al moet ik opmerken dat deze groep leerlingen het ons in dit opzicht heel eenvoudig heeft gemaakt. Wat een volmaakt stel! Wij hebben in de laatste jaren niet zo’n tegemoetkomende groep jongelui mee gemaakt. En als het al waar is, dat niet alle programmapunten even vlekkeloos verliepen – het tijdschema bv. kwam bij herhaling in de knel – dan moet toch worden erkend, dat de achterstand in het werk voortvarend werd ingelopen door de inzet van alle deelnemers, die – juist door zulke dwangsituaties – elkaar hebben leren kennen. Beter, denk ik, dan zonder zulke momenten van tijdnood mogelijk geweest zou zijn. Iedere ‘fout’ in het systeem heeft zijn goede kanten. Het pleit voor de flexibiliteit van de leiding en voor de laconieke reacties van Evert en DS, dat zij van die kanten profijt hebben weten te trekken. Dat deze werkweek gekarakteriseerd mag worden als éen van de beste van de laatste jaren is dan ook de algemene opinie van de docenten die mee zijn geweest.
Ach, natuurlijk worden er na afloop door leerlingen wel es een paar indianenverhalen verteld. Men late zich door deze blijken van instemming niet ontmoedigen. Zulke verhalen komen uit elke klas die erop uit is geweest. Zelfs uit 6 vwo.

CN
 

Persoonlijke bedenkingen bij het Hoogveld-rapport »

Reageren

U kunt deze HTML-tags gebruiken.

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

%d bloggers like this: