Dag, beste Thé

 

Bron: Informatief Bulletin (‘Gele vellen’), Lodewijk Makeblijde College, Rijswijk (Z-H), 5e jrg., nr. 1, 1974.1

Den Haag, 1-1-’74

Hoe goed staat ’t nog in mijn geheugen gegrift: die zorg en vrees voor je stijve nek, toen ik je vertelde dat dat best door tocht veroorzaakt kon zijn en moeilijk te genezen. Het was winter, ik was nog maar kort op school en wat kende ik je nou? Je schrik – niet eens gespeeld – maakte de lachlust van je collega’s gaande, en het scheelde niet veel, of je had je eitje laten staan.
Nu, nu je plaats daar, aan het hoofd van de tafel, door anderen is ingenomen (hoe vreemd, als je bedenkt dat ik er zelf zo vaak zit!), zul je wel weten, hoe gezond je eindelijk bent. Geen zorgen meer voor een dwarse nek, een open raam, en geen hilariteit van je vrienden. Je hebt het leven domweg onder de knie, door de dood daarboven, en: het zal je ongetwijfeld plezier hebben gedaan, dat zovelen van je pupillen en je collega’s er waren, om je nog even dag te zeggen. Wist je dat, dat er zoveel komt kijken, zoals de dichter zegt, wanneer twee ogen zich sluiten? We hielden allemaal een beetje van je, en we vinden het een beetje jammer ’t nu zonder jou te moeten doen. Maar troost je, je mist niet veel, Thé, het gaat hier zoals het altijd al ging. Voor doden is er misschien meer te beleven, daar, in wat voor ons nog maar een innerlijk buitenland is. Het zijn er zoveel – allen die je voorgingen, en van wie enkelen ons dierbaar zijn. Hou ons een beetje in ere bij hen: we kunnen wat steun van die kant best gebruiken.
En vergeet onze plagerijen: het waren maar geintjes. Op aarde kon je dat, ja, eigenlijk was je toen al groot voor schelmen als wij, – laat ik dat niet vergeten.
Maar kom, Die Forderung des Tages, zoals Goethe zei.2 Het nietige eist ons weer op, zolang het niets het af laat weten. Straks begint die school weer te draaien. Dag dan, voor deze keer, en het allerbeste met je,

je Rudy –


  1. Bij het nieuwe jaar verlaat Cornets de Groot hier de nummering op basis van jaargang die door de vorige redacteur van het Informatief Bulletin was ingezet. []
  2. Met dit citaat besluit Cornets de Groot ook het voorwoord tot zijn eerste essaybundel De open ruimte. []

Plaats een reactie