Journaal

 

Bron: Informatief Bulletin (‘Gele vellen’), Lodewijk Makeblijde College, Rijswijk (Z-H), 10e jrg., nr. 4, december 1978.

1e dag

‘Hij is uit de rails gelopen’, zei Cor, wijzend op Hertoghs. En werkelijk, daar stond onze Maître, met de rug naar het koffijmeubel, de rug gestrekt – een pauselijke Zwitser zo martiaal – als had men hem beton in de kraag gegoten. Zijn schouders flink naar achteren, waardoor men denken kon: ‘De kleerhanger zit nog in het colbert’. Een heroïserende pose. Maar aangezien de ambiance van allure en cachet nu een keer vreemd is aan een omgeving die haar belang in hoofdzaak aan een koffijmeubel ontleent, geloofde ik nauwelijks dat hij daar voor de sier stond. Wat was er aan de hand? Had hij spit?
Ik ben er niet achter gekomen, want ik moest met onverflauwde tegenzin bij een proefwerk surveilleren. Bij het eten heb ik er hem nog voorzichtig naar gevraagd, maar hij weigerde mij het oor te lenen. Iemand anders vertrouwde mij toe: ‘Hij wil desnoods wel met Zwitsers vergeleken worden, maar niet met Rodins “Penseur”‘.

2e

Schoolonderzoek literatuur is altijd een opwekkend evenement vanwege de onverwachte reacties:
‘Tja, Hermans hè. Het is of alle boeken van die man zich in een gekkenhuis afspelen…’

3e

Elly komt in een jurk op school. Als ik belangstellend vraag, of ze vandaag als vrouw is, steekt ze (inderdaad) haar tong naar me uit. Trouwens, ik geloof helemaal niet in de rollenpatroonvrije spijkerbroek sinds Jaap Dekkers er zich ook in hult.

4e

Haas is altijd alles kwijt. Vandaag ook weer.

5e

Cor raakt altijd andermans spullen kwijt. Toevallig deze van Haas.

6e

Iemand zei: ‘Wie tussen de rails werkt, wil alles wel recht zetten’. Iedereen lacht. Ik weet niet waarom?

7e

‘Schreef vandaag de eerste aflevering van een giftig stukje in afleveringen over de ‘discussie’. U vindt haar elders in dit nummer. Voorts: een bijdrage van Streng Lees dit vooral nieten onze rubriek Officieel en officieus. Van Leo Peeters een verslag van de bestuursvergadering. Tot slot een fraai gedicht van Sinterklaas-zelf, hetgeen niet gering is.

CN
 

Plaats een reactie