Start » Dagboek 1989-1990 » 1989 (I) » 7 juni 1989

7 juni 1989

 

Bron: Archief Cornets de Groot.

Speenhoff.
Ik werd zo nieuwsgierig naar die man, naar mijn jeugd en naar de rol die hij daarin kreeg te spelen, dat ik als een gek aan het werk ben gegaan, avond aan avond, en vaak tot half drie, half vier in de nacht, met thee en sigaretten, heel ontspannen, en toch! Ik heb tegen het doen van dat werk enorm opgezien, vooral in het begin. Overdag droeg ik de consequenties van deze nachtelijke tegellichterijen: bij de huisarts vielen mijn ogen dicht. Ik voelde me afgemat. Duizelingen, koppijn, hallucinaties soms, gigantische bloeddrukken variërend van 210 tot 270, gebrek aan asem, zweetbaden, onverteerde etensresten en darmflora in zwarte ontlasting. En lichtverschijnselen: sterren, randen, regenboogkleuren, tot je geen letter meer kon lezen, en nu, nu is opeens dat essay af: hoe bestaat het want hoe is het mogelijk. Ver vóor de deadline van de J.C.-Stichting, en groter dan de veertig verplichte pagina’s. En nu ben ik opeens ziek en krijg ik van de dokter een stapel recepten mee, genoeg om zelf een hele apotheek te beginnen. Er komt een bloedonderzoek naar de leverfunctie,- een onderzoek, zo vertaal ik dat, naar beroepsdeformaties als die van mij. Narda, die al dat gezwoeg gevolgd had, maar verder geen interesse toonde voor Speenhoff of ook maar voor diens gigantische betekenis voor mij, noemde mijn boekje tegenover iemand die ernaar vroeg, De dichter-zanger J.H. Speenhoff of zelfmoord met liedjes.

Narda – groen jurkje met van die zwarte figuren erop, ragfijne panties, platte schoentjes, oorhangers – bracht een fles rode port voor me mee, toen ze thuis kwam van haar werk. “Dat is goed voor je bloed”, zei ze en toen hoopte ik dat ik genezen zou. En altijd hoop ik ook dat ze, als ze straks uit het bad komt, voor mij zo’n jurk aantrekt, of een rok, maar het is steeds die eeuwige spijkerboek, stug en strak van stof met altijd zo’n fantasieloos T-shirt erbij. Ik vind nauwsluitende kleding beslist niet lelijk, maar dan heb ik het over kousen, jarretellegordels, bustiers: soepele, elastische boeien, die je combineren moet met stoffen die krimpen en ruimen, lichte, doorschijnende, glanzende, weke, strelende weefsels.
 

9 mei 1989 »

Reageren

U kunt deze HTML-tags gebruiken.

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

%d bloggers like this: