Start » Audio » Interview met Lucebert

Interview met Lucebert

 


 

Op 11 oktober 1967 togen Cornets de Groot en uitgever Bert Bakker sr. naar de woning van Lucebert en diens vrouw Tony in Bergen (N-H). Daar namen zij de dichter een interview af tbv Poëzie is kinderspel, de door Cornets de Groot samengestelde bloemlezing die door Bert Bakker in 1968 in een oplage van liefst 10.000 exemplaren zou worden uitgegeven. Dit interview van een klein uur vormt de basis voor de Jaartallenlijst die aan de bloemlezing werd bijgevoegd.

Wie enigszins vertrouwd is met de geschiedenis van de Vijftigers en van Lucebert zal veel bekende feiten voorbij horen komen: van de in Duitsland doorgebrachte oorlogsjaren tot aan het leuren met tekeningen langs De waarheid en Kouwenaar, van de vignetten in Het woord en de ‘minnebrief’ in Reflex tot aan de eerste publicaties in Braak, en van de Podium-manifestatie in het Stedelijk tot aan de poging, in hetzelfde museum, om als Keizer der Vijftigers de Poëzieprijs van Amsterdam in ontvangst te nemen. Het is allemaal vele malen verteld.
Interessant aan het interview is dan ook de ontdekking dat deze feiten destijds, in 1967, kennelijk nog níet bekend waren. Lucebert doet zijn verhaal alsof het voor het eerst is.

Het op een Revox-bandrecorder vastgelegde interview en de bijgevoegde afbeeldingen zijn afkomstig uit het archief Cornets de Groot.

Via de jaartallenlijst uit Poëzie is kinderspel kunt u meelezen met het interview.

Handschrift van de ‘Jaartallenlijst’ voor de bloemlezing ‘Poëzie is kinderspel’.

 

Interview over 'Fata Banana' met Lucebert en Adri Boon »

2 comments to Interview met Lucebert

  • Louise

    Helaas nogal een mechanisch interview. – ‘Geboortedatum?’ – ‘Lagere school?’ Ook later weet de interviewer Lucebert niet echt ‘los’ te krijgen. Jammer.

  • RHCdG

    Om Cornets de Groot te citeren: ‘Begin met de feiten: niets kan verhinderen dat geschiedenis uitmondt in poëzie.’

    Bedankt voor het luisteren!

Reageren

U kunt deze HTML-tags gebruiken.

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

%d bloggers like this: