Een opstel over Cornets de Groot

Augusta ten Bosch
Bron: Archief Cornets de Groot.

Dit opstel is een reaktie op een stukje van onze beminde leraar Nederlands de heer R. Cornets de Groot, oftewel CN, in de vorige KRAS.
Ja, als je Cornets (is de afkorting in de dagelijkse loop) kent, dan denk je wel eens bij jezelf, wie heb je voor je?
Een leraar, maar geen gewone leraar, geen persoon in een conservatief pak en een kleurloze das. Nee, een klein hip mannetje met een grote zilveren bril, en die iedereen tot vriend maakt.
Een leraar waar tegen je alles kan zeggen, en die dan ook alles gewoon terug zegt, met er tussen door opmerkingen zoals: “Zwijg!, zo die zwijgt die spreekt niet meer, die is uitgeblust!”1 En die dan weer met een grote grijns op zijn gezicht serieus wil doorgaan. Cornets de man die bijna alle poëzie uit zijn hoofd kent, vooral die van “Lucebert” waar hij een grote fan van is.
Een man waarvan je les krijgt op een leuke manier. Het boek omdat het moet, maar veel vaker opdrachten voor improvisaties, rechtzittingen en interviews voor de klas, en de gekste spelletjes met woorden. Deze dingen zorgen ervoor dat je meer interesse krijgt voor de andere kant van de nederlandse taal.
Je doet zijn gekke opdrachten nooit met tegenzin, ook al zijn ze nog zo dwaas zoals bijv. plaatjes uitknippen uit tijdschriften en opplakken, kleuterschoolwerk denk je dan bij je zelf. Maar dan! Dan moet je bij je “werkstuk” gedichten maken, of stukjes proza die beginnen met 1 bepaald woord.
Kijk, dit is nou die andere kant van nederlands geven. Niet ontleden of andere saaie dingen doen, nee de stijl van Cornets is “creatief nederlands”.
Nu eindigt Cornets in zijn stukje, dat je hem wel eens in de gang kan ontmoeten, zich voortbewegend met neergeslagen oog. Nou dat hoeft helemaal niet!

Als je na deze lofrede over onze nederlandse leraar, nog niet weet wie hij is, dan kijk je maar eens goed rond naar een geinige man, die zich nu voortbeweegt met opgeheven hoofd door de gangen!

Gusta.
 


  1. Eigenlijk: ‘Die zwijgt, die hoor je niet meer, die is afgebluft’, vaak door Cornets de Groot aan een rake opmerking toegevoegd. []

Plaats een reactie