Slijpsteen voor de schaar

Posted on Friday, August 18, 2006 8:42 PM

Dan laat je je verleiden om de NRC zelf te vertellen wat je van ze denkt, en dan is dit het resultaat:

NRC

Meer dan de helft gecoupeerd, en vergelijk vooral ook de kop met de laatste zin van het oorspronkelijke stuk (hieronder).
Dat is dus de laatste keer geweest. Is dat nou wat die papieren wereld zo aantrekkelijk maakt? Heb ik hier niet mijn eigen forum? Wie leest er nou nog kranten?

Feedback

# re: Slijpsteen voor de schaar

8/18/2006 11:54 PM by Xavier Roelens
Beste Rutger,

Je had je stukje dan maar niet zo helder complex moeten schrijven. Je weet onderhand toch dat kranten van onduidelijke eenduidigheid houden?

Ik ben in elk geval blij dat je ook de ingezonden versie op het net geplaatst hebt.

x

# re: Slijpsteen voor de schaar

8/19/2006 1:34 AM by Rutger H. Cornets de Groot
Ha Xavier,

Uit Chrétiens reactie blijkt wel dat het altijd nog helderder kan en allicht moet; het is natuurlijk zo dat een herwaardering van waarden à la Nietzsche verwarring kan scheppen: wat voorheen goed genoemd werd, is ineens vals en omgekeerd, en zo kan dat stuk van mij kennelijk ook plotseling van een tegengestelde inhoud worden voorzien.

Overigens stond naast mijn reactie een andere van psycholoog dr. Mariet van Zanten-van Hattum, waar ik me van harte bij aansluit. Ze schrijft:

'"Een biecht", noemde Günter Grass zijn onthulling over zijn lidmaatschap van de Waffen-SS.
Ik heb altijd gedacht dat een biecht plaatsvond in een klein afgescheiden hokje, voor het aangezicht van God, niet in de krant voor het oog van de hele wereld. En dat een biecht pas een échte, oprechte biecht was als deze verandering van gedrag tot gevolg had.
Een biecht op een moment dat er niets meer te verliezen valt, dat er niet meer vervolgd wordt voor een dergelijke misstap en de buit aan prijzen, geld, roem en eer binnen is, komt op mij over als onwaarachtig en koketterie.
Ik vrees dat veel mensen in Duitsland die wel met hun (jeugd)zonden op de proppen moesten komen en hier soms verregaande gevolgen van hebben ondervonden deze 'biecht', na ruim zestig jaar zwijgen, als verraad ervaren.'

# re: Slijpsteen voor de schaar

8/21/2006 11:07 PM by elz
Rut, ze kenne gewoon niet leze, dat kenne ze niet. Eenvoudige zinnen, geen bijzinnen, geen ontkenningen (geen wat?), van die dingen. En de tekst beperken tot 100 woorden.

# re: Slijpsteen voor de schaar

8/22/2006 6:42 PM by Rutger H. Cornets de Groot
Ha Elz!
En dan te bedenken dat jij me ooit, 23 jaar geleden, aan die krant geholpen heb.
t.
Maar er is goed nieuws: in de veelgelezen rubriek 'Correcties en aanvullingen' van vandaag staat onder de kop 'Eerlijkheid Grass' - ik citeer:

'De kop boven de brief van Rutger H. Cornets de Groot (18 augustus, pagina 7) "Eerlijkheid Grass verdient lof" dekt de lading van zijn betoog niet. De auteur bekritiseert juist het narcisme van Grass, zoals vooral blijkt uit het niet afgedrukte tweede deel van zijn brief.'

Over maar weer tot de orde van de dag. Ik wou dat ik er nooit over begonnen was. Grass! Lekker belangrijk, zou mijn nichtje zeggen.

# re: Slijpsteen voor de schaar

9/10/2006 12:06 PM by Dick Vestdijk
Je nicht heeft gelijk- Grass himself is natuurlijk niet zo belangrijk als de media ons willen doen geloven (news.google.de geeft 3230 hits op Grass, vergeleken met maar 7 voor Balkenende, kan je nagaan) - maar blijkbaar is de nazi-episode, de holocaust, het derde rijk, etc. etc. nog steeds een open zenuw. dat we waakzaam moeten blijven, bewees deze week de arrestatie van 17 extremisten in België door de Federale Gerechtelijke Politie van het Arrondissement Dendermonde.

Post Comment

Title  
Name  
Url
Comment   

ATTENTION: the code you need to copy is CaSe SeNsItIvE and is required to prevent spam.
Enter the code you see: