Modeshow Peter Jansen in Pulchri

 

Typoscript, 4 bladzijden, ongepubliceerd, gedateerd 6/V/67.
Bron: Archief Cornets de Groot.
Peter Jansen, 'Rosy', 1966, 150 x 100 cm, olieverf op doek. © Peter Jansen, http://peter-jansen.com.
Peter Jansen, ‘Rosy’, 1966, 150 x 100 cm, olieverf op doek. © Peter Jansen, http://peter-jansen.com.

 

[p. 1]

D & H,1

We zullen aanstonds deze tentoonstelling openen met een modeshow en ik mag u wel toevertrouwen dat deze vorm voor een opening hier voor het eerst in de geschiedenis een toepassing vindt. U zult wel zo vriendelijk zijn te veronderstellen, dat we deze vorm niet kozen om nu es zo origineel mogelijk voor de dag te komen. Integendeel. Zoals altijd moeten we ook deze keer de innerlijke noodzaak aansprakelijk stellen voor deze nieuwigheid. En in ieder geval is ’t u duidelijk dat een onderneming als deze bij een figuur als Picasso volmaakt misplaatst zou zijn.
Onze blik op de kunst – en speciaal op de beeldende kunst – is, na een halve eeuw gewenning aan deformaties en abstracties immers een beetje van de realiteit vervreemd geraakt, en het leek ons daarom een vruchtbaar idee om ons maar es te gaan laven aan de bronnen van de natuur. De hier opgehangen schilderijen in aanmerking genomen, kunt u al vermoeden, dat er straks een paar heren hun ronden zullen maken in de meest hartveroverende kledij, terwijl als tegenhanger daarop één meisje, minder in ruisende gewaden gehuld zal gaan, dan in strakgespannen kunstvezelen, die uw doordringende blik maar al te waard zullen zijn, helaas. Bij elkaar beschikken we over vier dressmen en één mannequin. Dat is wel minder dan de muzen, maar toch altijd nog meer dan de gratiën.
Voordat we nu tot onze bedachtzame zedenverwildering overgaan wil ik u doen opmerken, dat op de werkstukken van Peter Jansen mannen en meisjes over het vlak gerangschikt zijn, waarbij opvalt dat voor een groot deel de mannen in een rechthoek gevangen zijn, terwijl de dametjes in de open ruimte zweven. De mannetjes zijn wat vaag-idealistisch, in tegenstelling tot de meisjes die in hun fotografische exactheid veel meer to the point lijken. Toch is het juist die point waar zij hun blik op gericht houden, die ze blijkbaar van het vaag-idealistische scheidt. Want u heeft natuurlijk gezien, dat ’t prachtig-witte vlak ook gevuld wordt door zekere vaderlijke, en zelfs aartsvaderlijke symbolen. Maar die drukken bepaald geen doortastendheid of fysiek vermogen uit, – eerder machteloze groot-

[p. 2]

spraak en een verbazende groeisnelheid. Maar het is waar, dat de generatie van Peter Jansen zich heeft vrijgemaakt van de vorige: die der vaders. De zonen zochten hun eigen weg, hun eigen vormen, en goddank vond Peter Jansen de vormen van de vrouwen van zijn tijd. Zo is ’t dan ook geen wonder, dat deze schilder de wereldberoemde stripteaseuse Carol Doda portretteerde, ’t meisje dat in New Yorks Condor Club luide werd toegezongen met woorden die we ook van toepassing willen weten op Peter Jansen: in je hart weet je dat ie volwassen is.
Het wordt inmiddels tijd om aan de modeshow te beginnen die tot stand kwam door de vriendelijke medewerking van de corsetteriefirma Peeters in de rotonde van de Passage, en de firma Saint Tropez uit de Boekhorststraat die dus voor deze gelegenheid een keuze maakte uit zijn overvloedige voorraad herenkleding.
Het is niet m’n bedoeling de namen van onze dressmen en de mannequin met alle geweld voor u geheim te houden en daardoor uw nieuwsgierigheid nog meer te prikkelen, maar ik zal bij hun optreden nog herhaaldelijk de gelegenheid krijgen ze aan u voor te stellen.2 En omdat dames voorrang genieten beginnen we met ’t eerste paradepaardje van onze corsettencorso, en dat is nou Yvonne die een turquoise ochtendjas draagt, op een bijzonder mooie manier doorgestikt. Daaronder ziet of vermoedt u een lingerieset van het huis Charmereine te Parijs. Die lange zeer gedistingeerd geklede heer is Jurjen; in een visgraatkostuum. Let wel even op de slanke schouders. Zwaar getailleerd, met zeer slanke revers. Een hoge middensplit, een pocketzakje. De pantalon heeft de ligne sigarette!
2) Hier ziet u Dick verschijnen in een fijn tweed kostuum, geel in de vlugge Young men line. Dat wil zeggen: hoge taille, zeer lange rugsplit en de pantalon: alweer ligne sigarette – ik bedoel maar!
3) En nu komt Maarten eraan in een blue herringbone kostuum, dat is dus engels voor visgraat. Slanke schouders, ziet u wel, zwaar getailleerd, vlugge revers, hoge split. Let ook maar eens op het pocketzakje.
4) Daar is Yvonne weer, nu in een rood torselet van guipure kant. Dit ziet er niet alleen gezellig uit, het is gewoon ook mooi, en u voelt wel: zo kun je je aan de hele wereld laten zien. Bij het

[p. 3]

ochtendjasje is een passend nachthemd voor eventuele liefhebbers verkrijgbaar.
5) De Indian look. Iets heel aparts dus, gedragen door Martien. Dit zachtgroene kostuum heeft een verdekte sluiting. U ziet dus geen knopen, maar, en dat is het verrassende: ze zijn er wel! Door de coupé naden krijgt dit kostuum een watervlug voorkomen: de borstsucons zijn dan ook schuin geplaatst. Bij Saint Tropez te verkrijgen: iets exclusiefs!
6) Dick weer. In een Zweeds costuum. Dit is een dubbelbreasted kostuum met shawlkraagrevers, aan de snit waarvan de zakken zijn aangepast. Kortom: een kostuum uit de lightweight serie.
Naast Dick loopt Yvonne in een corselet van Frans brocaat. Het is diep uitgesneden, ziet u wel? Het is dan ook te dragen bij een zeer diep décolleté! Exclusief bij Firma Peeters, Passage, Rotonde!3
7) Maarten weer en Jur, deze keer in gangster-look! Jurjen in een Engelse ruit, dubbelbreasted, 2 hoge zijsplitten natuurlijk, en de pantalon daarom iets opgesneden. Maarten in een driedubbele krijtstreepkolbert van extra lang model. Een lage tweeknoopsluiting, dames en heren!
8) Martien in een blauwgrijs colbert. Zwaar getailleerd met smalle revers en pocketzakje met vierknoopssluiting. Hij draagt hier een blauwe broek bij – zeer eenvoudig allemaal, maar Martien heeft méér ook niet nodig!
Dick in een engels kolbert. Blauw rood gestreept met een drieknoopsenkelrijsluiting. De vlugge lijn wordt weer geaccentueerd door twee hoge zijsplitten. Dit zuiver wollen kamgaren is uitstekend geschikt voor zomerse dagen, jongelui!
10) En daar is onze Yvonne weer, nu in een nachthemd met bijpassend ochtendjasje voor u geïmporteerd uit Engeland. Met vele ruches of roesjes, aflopend van huidskleur tot mandarijn. Dat ziet er dus prettig uit.
11) Maarten nu, dames en heren, in een trui die de moderne a-symmetrische look heeft. Een produkt uit de wereldbekende Sabracollectie, kortom: Engelse kabels van Engelse wol!
12) Jurjen draagt nu een kolbert van de meest fijne antiloopsuède. Dit lange model is getailleerd en heeft een enkele rijsluiting. Let wel even op de doorgestikte zakken en kraag. Eronder draagt ie een tomaatkleurig geheel, bestaande uit een trui met een rol-

[p. 4]

kraag en ’t bekende asymmetrische patroon een broek met de cigarettelook! Voor kwieke heren dus…
13) Martien in een highschool ensemble. Badge en asymmetrisch patroon accentueren dit bleu-jaunevest. Eronder draagt hij een bijpassend minitruitje op een blauwe pantalon. Ligne sigarette!
14) Dick. Een gele trui, een zg. pull-polo, met een knoopsluiting; op een tomaatrode broek met kangaroesluiting. Van achter ook nog vast, evt. los te veteren.
15) Shocking Pink voor Yvonne! Uit Amerika komt deze driedelige babijdoll, die ook te krijgen is in Bleu. Nachtkleding voor de vrouw die iets moois van plan is vannacht.
16) Maarten in een Sabretrui met regenboogstrepen. De engele wol is verwerkt tot een kabelsteek. Let u op de geraffineerde combinatie met de blauw-grijsgestreepte, rechtgesneden pantalon!
17) Kijk, wie komt daar binnen? Dat is Martien alweer in een wollen stretchtruitje dat op de blote bast gedragen wordt zoals u ziet. Merk Cesare, en dus op ’t blote lijf gebreid, jongelui! Zuivere Kashmirwol!
18) Jurjen, dames en heren, in een witte engelse trui. Kabelsteek en hoge col maken dit tot een verkwikkend geheel. Iets om aan te trekken bij het aanschouwen van de paardenraces.
19) En kijk, daar zijn Dick en Yvonne weer, beide aan de wat blote kant dit keer. Yvonne dus in een blauw corselet, een frans model waar Peter Jansen zijn schilderij De drie figuren op inspireerde. Met een geraffineerde ritssluiting van voren, zodat je er dus ook uit kan. Dick draagt een cardigan met een riemeffect. In tegenstelling met het corselet kun je daar dus wèl iets onder dragen.
20) Dan zijn we nu gekomen aan de laatste nummers van het programma dames en heren. We gaan nu geduldig wachten tot de four dressmen weer tevoorschijn komen in de eerste kostuums die zij u getoond hebben. Daar ziet u x al aankomen, terzijde gestaan door y, in gezelschap van z.
En dan hebben we Yvonne ten slotte in een blauw nachthemd met negligé van zwitsers fabrikaat, afgewerkt met frans kant. Iets romantisch nietwaar. Zij wordt vergezeld door Dick in de Young men line.
Nou dat was ’t dan D & H. Ik beschouw deze tentoonstelling als geopend en wens er Peter Jansen veel succes mee.


  1. Voor zijn roman Liefde, wat heet! uit 1983 is deze lezing verwerkt in het hoofdstuk Een openbaring. []
  2. Aantekening in de kantlijn: ‘Ruimte vragen: looppad naar podium vrijhouden.’ []
  3. In de kantlijn: ‘6 teksten van 15 sec.’ []

Plaats een reactie